Kennisbank » Hardcore-instellen

Hoe pas ik mijn Minecraft server gamemode aan naar Hardcore?

In deze tutorial lees je hoe je de Minecraft gamemode op je Minecraft server veranderd naar Hardcore.

Je kunt verschillende Minecraft gamemode’s instellen op je Minecraft server, zo kun je uit de volgende opties kiezen: survival, creative, adventure, spectator en hardcore. In dit artikel wordt uitgelegd hoe je de hardcore gamemode op je Minecraft server installeert, mocht je willen weten hoe je de andere gamemode’s op je server zet, lees dan dit artikel.

Minecraft hardcore kan op twee verschillende manieren worden aangepast, de eerste en makkelijkste manier is via het server.properties bestand – hierbij wordt een nieuwe wereld aangemaakt. Wil je de wereld die je nu hebt houden? Dan is het instellen van hardcore iets lastiger; de hardcore mode moet worden ingesteld in de level.dat, dit bestand aanpassen is lastiger omdat het een Minecraft wereld data bestand is. In dit artikel leggen we beide manieren uit beginnende bij de makkelijkste methode.

Wat is Minecraft hardcore?

De Minecraft hardcore gamemode is een survival gamemode waarin de spelers maar één leven krijgen, als de speler doodgaat betekent dit het einde van het verhaal en wordt degenen in spectator mode geplaatst. Hardcore staat standaard ingesteld op de meest moeilijke difficulty (hard).

Let op: de minecraft hardcore gamemode is alleen te spelen op Minecraft Javaeditie servers; Minecraft hardcore kan niet gespeelt worden op Minecraft Bedrock.

Hardcore mode instellen zonder dat je de wereld behoudt

Als je de wereld wil houden maar als je er geen hardcore op wil spelen maak dan een back-up van je server en download deze back-up op je computer of stel een tweede Minecraft wereld in.

Stap 1: server uitzetten en server.properties zoeken

Log in op het beheerpaneel van je Minecraft server, klik vervolgens op de server waarop jij Minecraft hardcore in wil stellen en zet deze Ga vervolgens naar ‘files’ en klik vervolgens op ‘server.properties’.

Stap 2: hardcore instellen

In het server.properties bestand, ga naar de regel waarop ‘hardcore’ staat – vaak regel 46 – zet achter het =-symbool ‘true’ in plaats van ‘false’. Druk vervolgens op ‘save content’ om de aanpassing op te slaan.

Stap 3: server starten

Als je de hardcore mode aan hebt gepast in de ‘server.properties’, ga dan naar de console en start de server op; je server staat nu op hardcore modus. De volgende optie is voor mensen die hun Minecraft wereld willen behouden.

Hardcore mode instellen met behoudt van de wereld

Om op een bestaande wereld hardcore mode aan te zetten dan moet je de wereld folder aanpassen met een NBT-editor, je kan hierbij gebruik maken van tools zoals NBTExplorer, of van websites zoals NBT editor – in deze tutorial maken we gebruik van de NBT editor webtool.

Stap 1: back-up maken en server uitzetten

Log in op het paneel waarmee jij je Minecraft server beheert, maak vervolgens een backup van de server – dit zodat je bij een fout de server terug kan zetten mocht het fout gaan – lees dit kennisbank artikel over het maken van een back-up. Zodra de back-up gemaakt is zet de server uit door op de rode stopknop te drukken op de consolepagina.

Stap 2: level.dat bestand downloaden

Als de server uitstaat, ga naar ‘files’ en dan naar ‘world’, in de wereld folder vind je de ‘level.dat’ folder.

Zodra je bij ‘files’ in de ‘world’ folder het ‘level.dat’ bestand hebt gevonden, dan kun je dit bestand gaan downloaden; klik op de drie bolletjes rechts van het ‘level.dat’ bestand en vervolgens op ‘download’.

Stap 3: hardcore mode instellen

Als je het level.dat bestand hebt gedowload, open de NBT editor die jij wil gebruiken – wij gebruiken de NBT editor webtool. Importeer het bestand in de editor.

Klik vervolgens in de editor op het kopje ‘data’, ga hierin opzoek naar de regel met daarop ‘hardcore’ – vaak de zevende regel van onder, als je moeite hebt met het vinden van deze regel gebruik dan, op Windows, de zoekfunctie door op Ctrl + f te klikken en vervolgens ‘hardcore’ te typen in de zoekbalk.

Klik vervolgens met de rechtermuisknop op de regel met ‘hardcore’ en druk vervolgens op ‘set true’. Controleer vervolgens dat het nummer achter ‘hardcore’ ‘1’ is. Druk vervolgens bovenaan de pagina op ‘save’ om de wijzigingen op te slaan en het bestand op je computer op te slaan.

Stap 4: bestand op server instellen

Als het juiste level.dat bestand op je computer staat, dan kun je hem op je Minecraft server zetten, voordat je dit doet moet je echter nog wel het oude level.dat bestand uit je world folder verwijderen; ga naar je ‘world’ folder en zoek vervolgens het ‘level.dat’ bestand op, druk rechts van dit bestand op de drie bolletjes en vervolgens op ‘delete’ - als er ook een ‘level.dat_old’ bestand in deze folder staat, verwijder deze dan ook.

Download vervolgens het nieuwe level.dat bestand op je server door op ‘upload’ te drukken, daarna op het nieuwe bestand, klik daarna op ‘open’ om het bedstand op je server te zetten. Controleer vervolgens of de naam van dit bestand ‘level.dat’ is – als het bestand een andere naam heeft verander dan de naam naar ‘level.dat’ door op de drie bolletjes rechts van het bestand te drukken en vervolgens op ‘rename’.

Start je Minecraft server vervolgens opnieuw op; Minecraft hardcore mode is nu ingesteld.