Kennisbank » Gamemode-veranderen

Hoe verander ik de gamemode van mijn Minecraft server?

In deze tutorial lees je hoe je spelers een andere Minecraft gamemode geeft en hoe je de standaard Minecraft server gamemode aanpast.

Het veranderen van je Minecraft server gamemode geeft je de optie om verschillende permissies en mogelijkheden aan spelers toe te kennen. Je kunt de Minecraft gamemode van één persoon aanpassen maar je kan ook in één keer de standaard gamemode van de gehele server aanpassen. Bij het instellen van de gamemode kun je uit de volgende gamemode’s kiezen: creative, survival, adventure, spectator en hardcore; spectator en hardcore zijn alleen op de standaard Javaversie Minecraft servers te gebruiken – dus niet op Bedrock - als je de server gamemode aan wil passen naar Hardcore, lees dan dit artikel over hoe je dat doet.

Alle Minecraft server gamemode’s

Creative
Geeft de speller ongelimiteerd toegang tot alle blokken, tools en andere items. De speler kan vliegen. De speler kan niet dood en breekt alle blokken met één klik.

Survival
De standard Minecraft gamemode; spelers moeten alles zelf verzamelen en kunnen doodgaan door de verschillende uitdagingen die op hun pad komen.

Spectator
De speler is onzichtbaar voor alle andere spelers behalve voor andere spectators. De speler kan met de linkermuisknop op een speler klikken, die geen spectator is, om door zijn ‘ogen’ te kijken. De speler is niet instaat om blokken te plaatsen of te breken en kan ook geen gebruik maken van zijn inventaris. Met het scrolwiel van zijn muis kan de speler zijn vliegsnelheid aanpassen.

Adventure
Deze gamemode is speciaal gemaakt voor adventure maps; spelers kunnen knoppen en hendels indrukken en overhalen, de speler kan alleen blokken slopen en plaatsen als de serverbeheerder aan heeft gegeven dat die blokken mogen worden afgebroken of gebouwd. Als je meer over deze gamemode wil leren, lees dan dit artikel van Minecraft Fandom.

Hardcore
Spelers hebben maar één leven; zodra de speler doodgaat wordt hij voor altijd in de spectatorgamemode geplaatst. Het difficulty niveau van de Minecraft server staat vast op ‘hard’ (de meest lastige moeilijkheidsgraad). Lees hier hoe je de server versie aanpast naar Hardcore.

Let op: de spectator en hardcore gamemode kunnen niet gebruikt worden op de Minecraft Bedrock server editie.

Minecraft gamemode van een speler aanpassen

Het aanpassen van de gamemode van een enkel speler kan alleen als die persoon ook op jouw Minecraft server zit – je Minecraft server moet ook aanstaan.

Het aanpassen kan op twee verschillende manieren: via de Minecraft chat of via de console. Als je het via de Minecraft chat aanpast moet jijzelf op de Minecraft server zitten. Als je het via de server console doet, log dan in op het beheerpaneel van je server en ga naar ‘console’.

Het aanpassen van de gamemode kan met de volgende command: /gamemode <gamemode> <naam>. Voor <gamemode> voer je de gamemode in die de speler moet ontvangen (creative, survival, spectator of adventure). Bij <naam> vul je de username van de speler in die de gamemode moet krijgen, voorbeeld: ‘/gamemode spectator Steve’. Als je de command via de console uitvoert, laat dan de ‘/’ weg.

De gamemode van de speler is nu aangepast, als je de gamemode weer terug willen zetten verander dan de <gamemode> naar de gamemode die de persoon hiervoor had.

De standaard Minecraft server gamemode veranderen

De standaard gamemode op jouw Minecraft server kun je gemakkelijk aanpassen met een command, deze command kan zowel via het server controlpaneel als via de Minecraft chat uitgevoerd worden. Zorg ervoor dat je server bij het uitvoeren van commands aanstaat.

Als je de standaard server gamemode aan wil passen – dus de gamemode die iedereen als basis gamemode krijgt als die op je server speelt – dan kun je dit met de volgende command aanpassen: ‘/defaultgamemode <gamemode>’. Voor <gamemode> vul de gamemode in waar jij de standaard server gamemode naar wil veranderen, je kunt hierbij kiezen uit: survival, creative, adventure en spectator. Voorbeeld: ‘/defaultgamemode creative’. Als je de command via de console uitvoert, laat dan de ‘/ ‘ weg.

Commando Beschrijving
/gamemode creative <naam> * Zet de gamemode van de persoon naar creative
/gamemode survival <naam> * Zet de gamemode van de persoon naar survival
/gamemode spectator <naam> * Zet de gamemode van de persoon naar spectator
/gamemode adventure <naam> * Zet de gamemode van de persoon naar adventure
/defaultgamemode <gamemode> * Verandert de standaard gamemode naar de opgegeven gamemode

* Bij <naam> de gebruikersnaam van de persoon die je de opgegeven gamemode wil geven, voorbeeld: ‘/gamemode survival Steve’.

* Bij <gamemode> de basis gamemode die jij op de server in wil stellen, voorbeeld: ‘/defaultgamemode adventure’.

Zorg dat bij het uitvoeren van commands de server aanstaat, in het geval dat je een speler een specifieke gamemode wil geven, zorg dat hij online is – als ‘Steve’ niet op de server zit kun je ‘Steve’ ook geen creative of andere gamemode geven.