Kennisbank » Bungeecord-netwerk

Hoe maak ik een proxy netwerk op mijn Minecraft server met BungeeCord?

In deze tutorial lees je hoe je BungeeCord plugin op je Minecraft installeert en instelt om een proxy netwerk te maken.

Meestal joint een speler je Minecraft server door het serveradres in te voeren op de multiplayer tab, als je meerder Minecraft servers hebt waar spelers op kunnen spelen is het alleen wat onhandig als de spelers steeds een ander serveradres in moeten voeren om op die server te kunnen spelen; er zijn verschillende plugins die dit probleem kunnen verhelpen. In deze tutorial lees je hoe je verschillende Minecraft server aan elkaar verbindt, met de BungeeCord plugin, zodat spelers gemakkelijk op je verschillende Minecraft servers kunnen blijven spelen.

Wat is een BungeeCord proxy server?

BungeeCord is een softwareprogramma gemaakt door het development team van Spigot. Het softwareprogramma zorgt ervoor dat alle informatie/ pakketten van de speler naar de juiste server gestuurd worden; om de pakketten naar de juiste Minecraft server te sturen zit de BungeeCord server tussen de speler en de server in, de pakketten worden van de speler eerst naar de BungeeCord server gestuurd en daarna naar de Minecraft server waar de speler op wil zitten – speler > BungeeCord server > Minecraft server. Als de speler vervolgens op een andere Minecraft server in het netwerk wil spelen, dan stuurt de BungeeCord software de spelergegevens naar een andere server. Kort gezegd: BungeeCord is proxysoftware die de pakketten tussen de speler en server manipuleert en ze vervolgens doorspeelt naar de Minecraft server waarop de speler moet zitten.

Houd er rekening mee dat BungeeCord geen Minecraft server is, maar een apart softwareprogramma - het werkt dus niet zoals een plugin die je op de server installeert – BungeeCord heeft een eigen stukje server nodig waarop je de ‘egg’ installeert, als je het BungeeCord product koopt is deze egg al automatisch op de server geïnstalleerd en kun je dus direct beginnen met het instellen.

Benodigdheden

• Een BungeeCord server, aangeraden is minimaal 0,5GB RAM, dit is meestal ook direct genoeg;
  • Minimaal twee Minecraft servers, bij minder dan twee servers heb je geen servers om aan elkaar te verbinden en is een BungeeCord server zinloos.

Stap 1: inloggen en servers uitschakelen

Log in op het beheerpaneel. Kijk vervolgens of je de BungeeCord server en alle andere servers die je nodig hebt er tussen staan. Zet alle servers – zowel de Minecraft servers als de BungeeCord server - uit. Voor het uitzetten van de servers, ga bij elke server naar de consolepagina en klik op de rode stopknop.

Stap 2: server properties instellen van de Minecraft servers

De Minecraft server moet contact kunnen leggen met de BungeeCord server, dit doe je door naar ‘files’ te gaan en vervolgens naar het mapje ‘server.properties’.

Zoek in deze map naar de regel met ‘online-mode’ - deze is bij een standaard server op regel 23 te vinden - op Windows kun je met Ctrl + f gemakkelijk naar de regel zoeken.Haal achter het = -teken ‘true’ weg en verander dit in ‘false’. Druk vervolgens op ‘save content’ om de aanpassingen op te slaan. Herhaal de bovenstaande stap vervolgens voor elke Minecraft server die jij aan je netwerk toe wil voegen; je veranderd dus in elk server.properties bestand van elke Minecraft server ‘true’ naar ‘false’ achter ‘online-mode=’.

Stap 3: serveradres lobby server opzoeken

Nu de server.properties van elke Minecraft server juist zijn ingesteld, kun je beginnen met het toevoegen van Minecraft server aan je server netwerk. Om te beginnen voeg je de hoofdserver – vaak de lobby – toe; de hoofdserver is de server waar spelers op terecht komen als ze je server joinen. Zoek eerst het serveradres van je hoofdserver op en kopieer het deze, dit adres kun je vinden op de consolepagina van de server onder het kopje ‘server adres’.

Stap 4: lobby server instellen

Als je het server adres gekopieerd hebt, ga naar de BungeeCord server en zoek in ‘files’ naar he bestand ‘Config.yml’. Open vervolgens het ‘Config.yml’ bestand.

Zodra het bestand geopend is, ga naar de regel genaamd ‘servers’ – vaak regel 46 - onder deze regel vind je een kopje genaamd ‘lobby’ vul onder lobby de gegevens in van de hoofdserver van je netwerk. In dit geval vul je achter ‘address:’ het serveradres in van je hoofdserver. Bij ‘motd:’ vul je het bericht in dat spelers zien als ze je server willen joinen op de multiplayer lijst. ‘restricted:’ houd je op ‘false’. Als je alles hebt ingevuld, druk op ‘save content’ om je wijzigingen op te slaan.

Stap 5: extra Minecraft server toevoegen

Als de hoofdserver is ingesteld kun je beginnen met het toevoegen van de andere Minecraft servers. Om extra servers toe te voegen, kopieer het stukje tekst van de lobby server in de ‘config.yml’ van de BungeeCord server, en plak dit vervolgens onder lobby server bij ‘servers’. Zorg ervoor dat de tekst dezelfde opmaak blijft behouden, dus geen extra spaties of dubbelepunten die ontbreken.

Verander vervolgens de naam van de server van ‘lobby’ naar een naam die jij wil – in dit geval SMP. Plak achter ‘address:’ het serveradres van de server die je toe wil voegen en achter ‘motd:’ de tekst die spelers zien als ze deze server joinen op de Minecraft multiplayer lijst. Houd ‘restricted:’ op ‘false’. Druk vervolgens op ‘save content’. Blijf deze stap herhalen totdat je elke Minecraft server toe hebt gevoegd.

Stap 6: waarom BungeeCord beveiligen?

BungeeCord is helaas niet goed beveiligd; spelers kunnen zich voordoen als een andere speler (spoofing) en daarmee ook bijvoorbeeld de permissies van de server eigenaar krijgen. Om te voorkomen dat spelers misbruik maken van deze exploit, kun je gebruik maken van plugins die dit verhelpen. In deze stap wordt uitgelegd hoe je de Securednetwork plugin op je netwerk instelt – je zou ook gebruik kunnen maken van één van de volgende plugins: BungeeGuardIpwhitelist. Het instellen van deze plugins wordt alleen niet in deze tutorial uitgelegd.

Stap 7: Securednetwork plugin downloaden

Zorg ervoor dat al je servers nog steeds uitstaan. Download en installeer vervolgens op al je servers – dus ook op je BungeeCord server - de Securednetwork plugin, deze plugin kun je hier vinden – mocht je niet weten hoe je een plugin installeert, lees dit artikel over het downloaden en installeren van een Minecraft plugin.

Stap 8: ProtocolLib plugin installeren

Als de Securednetwork plugin op al je servers staat, kun je beginnen met het installeren van de ProtocolLib plugin op al je Minecraft servers – dus niet op je BungeeCord server – je kunt hier de ProtocolLib plugin downloaden.

Stap 9: BungeeCord server instellen

Als alle plugins gedownload en geïnstalleerd zijn, kun je beginnen met het instellen van de BungeeCord server. Ga naar het ‘Config.yml’ bestand en zoek naar de regel met daarop ‘ip-forward:’ – vaak regel 34 – en zet deze van ‘false’ naar ‘true’. Druk op ‘save content’ rechts onderaan de pagina om de aanpassing op te slaan.

Stap 10: Securednetwork wachtwoord aanmaken

Securednetwork maakt gebruik van een wachtwoord om te voorkomen dat mensen de server exploiten. Het aanmaken van het wachtwoord doe je door in de console van de BungeeCord server ‘sn generate’ en druk op enter. De plugin maakt nu een wachtwoord aan.

Stap 11: wachtwoord invoeren

Zodra het wachtwoord aangemaakt is moeten de andere Minecraft servers die verbonden zijn aan je netwerk ook het wachtwoord weten. Zoek eerst het wachtwoord op, deze staat op de BungeeCord server bij ‘files’ dan in ‘plugins’ vervolgens in ‘Securednetwork’ en dan in het bestand ‘config.yml’. Kopieer in de wachtwoordmap het wachtwoord, dit is de gehele tekst achter ‘passphrase:’.

Vervolgens moet je het gekopieerde wachtwoord bij de andere Minecraft server opgeven. Ga naar elke Minecraft server en plak het wachtwoord in het ‘configurations.yml’ achter ‘passphrase:’. Het ‘configurations.yml’ bestand is op dezelfde plek te vinden als op de BungeeCord server, dus in ‘files’ dan ‘plugins’ vervolgens ‘Securednetwork’.

Stap 12: servers informatie herladen

Als alle wachtwoorden zijn ingevoerd, kun je beginnen met het herladen van alle informatie op elke server. Voer op elke server het commando ‘sn reload’ uit in de server console.

Je Minecraft netwerk is nu helemaal klaar en veilig ingesteld.