Kennisbank » Plugin-installeren

Hoe installeer ik een Minecraft plugin op mijn server?

In deze tutorial lees je hoe je een Minecraft plugin op je server installeert en download.

Het installeren van een Minecraft plugin kan bij ons op twee verschillende manieren; de eerste – en makkelijkste – manier is doormiddel van een plugin installer, deze installer biedt de mogelijkheid om alle Spigot plugins met een paar kliks op de server in te stellen; de andere manier is op de old school manier, doormiddel van het downloaden en vervolgens installeren van het plugin bestand. In deze tutorial legen wij beide manieren uit.

Wat is een Minecraft server plugin?
Een Minecraft plugin is dus een programma/bestand dat een extra functie of spelelement toevoegt aan jouw Minecraft server. In tegenstelling tot een Minecraft mod past een plugin het Minecraft basisspel niet aan; een plugin voegt alleen een extra spelelement toe.

Minecraft plugin installeren

Stap1: inloggen en server uitzetten
Log in op het server beheerpaneel. Klik op de rode stopknop op de consolepagina om de server uit te zetten van de Minecraft server waarop jij de plugin wil downloaden.

Stap 2: plugin uitzoeken
Dan nu de leukste stap: het uitzoeken van de Minecraft plugin. De verschillende plugins voor jouw Minecraft server kun je vinden op de websites van: Spigot, Curseforge of via de zoekbalk van onze plugin installer. Als je een Spigot plugin gebruikt, dan kun je gebruik maken van onze plugin installer, aangeraden is dus ook om, als dat mogelijk is, een Spigot plugin te kiezen.

Stap 3: ondersteunde Minecraft versie controleren
Zodra je de Minecraft server plugin hebt gevonden die je wil downloaden moet je kijken of hij de versie van jouw Minecraft server ondersteunt.

Met een plugin installer kun je de ondersteunde Minecraft server versie(s) controleren door op ‘view’ te klikken rechtsonderin de pluginbalk, je wordt dan naar de Spigot pagina van de Minecraft plugin gebracht.

Als je de plugin op een website hebt gevonden ga dan naar de plugin informatiepagina.

Op de pagina van de door jou gekozen Minecraft server plugin vind je extra informatie over de Minecraft plugin; op deze pagina bevindt zich vaak ook de ondersteunende Minecraft server versie(s). De informatie over de ondersteunde Minecraft server versie(s) staat niet altijd op dezelfde plek maar wordt op Spigot vaak als volgt weergeven:

Achter ‘Tested Minecraft Versions’ zie je de versies staan die deze plugin ondersteunt. Zorg ervoor dat de plugin jouw Minecraft server versie ondersteund. Niet op elke Minecraft plugin pagina wordt deze informatie op dezelfde manier neergezet; het vinden van de ondersteunde minecraft server versie(s) kan soms even zoeken zijn. De ondersteunde Minecraft server versie(s) staan ook niet altijd op de minecraft plugin pagina, als je de informatie over de ondersteunde Minecraft server versie(s) niet kan vinden dan moet je het even Googlen of een andere plugin zoeken.

Stap 4: plugin instellen met plugin installer
Als je geen gebruik kan maken van de plugin installer, sla deze stap dan over. Als je de ondersteunde Minecraft server versie(s) hebt gevonden en deze hetzelfde is als jouw Minecraft server versie dan kun je de Minecraft server plugin downloaden en installeren.

Als je de plugin installer gebruikt doe je het volgende om de Minecraft plugin te downloaden: druk op de groene knop met ‘install’. Zodra de install-knop rood wordt met de tekst ‘ uninstall’ dan is de plugin gedownload en geinstalleerd.

Je bent klaar; de Minecraft plugin is geïnstalleerd. De vervolgestappen zijn voor de mensen die de plugin installer niet kunnen of willen gebruiken.

Stap 5: plugin downloaden

Als je geen gebruik maakt van de plugin installer dan moet je de plugin eerst downloaden. De plugin kun je downloaden van de Minecraft plugin pagina, zoek en download het .jar bestand van de plugin. Als je het .jar bestand download van een andere pagina dan wij hebben aangeraden – Spigot of Curseforge – zorg er dan voor dat je de website waarvan je het download vertrouwd, vertrouw je het niet? Download de plugin dan niet van de website. Op Spigot staat de .jar download als volgt weergeven:

Stap 6: plugin installeren

Als je de Minecraft plugin hebt gedownload dan kun je hem gaan installeren. Ga in ‘files’ naar de bestandsmap ‘plugins’. Upload vervolgens de Minecraft plugin in de plugins map.

Zodra de Minecraft plugin is geïnstalleerd - en dus te zien is in de plugins map – dan is de plugin geactiveerd. Zet de Minecraft server vervolgens aan door op de startknop te drukken op de consolepagina. De Minecraft plugin is geïnstalleerd.

Gefeliciteerd, je hebt nu een Minecraft plugin geïnstalleerd op je Minecraft server.