Kennisbank » Versie-aanpassen

Hoe verander ik de Minecraft server versie?

In deze tutorial lees je hoe je de Minecraft versie van jouw Minecraft server veranderd naar een ander server editie.

Je wil de versie van jouw Minecraft server veranderen, dit kan om verschillende redenen: je wil de net uitgebrachte Minecraft editie spelen; je wil een oudere versie spelen die minder server performance vraagt of misschien wel om die goede oude tijd weer te herleven. Wat je reden ook is, in dit artikel kun je lezen hoe je de Minecraft server versie aanpast.

Let op: als je al een wereld hebt, pas dan nooit de versie omlaag aan, dit veroorzaakt vrijwel altijd bugs. Als je de versie aanpast naar een nieuwere versie, dan blijven alle al ingeladen chunks in de oude versie. Als je nog geen wereld hebt, dan hoef jij je hier geen zorgen over te maken.

Stap 1: inloggen en server uitzetten

Log in op ons Beheerpaneel. Eenmaal ingelogd zet de server, waarop jij de Minecraft versie wil veranderen, uit; druk op de rode stopknop op de consolepagina.

Stap 2: back-up maken

Om er zeker van te zijn dat de wereld niet verloren gaat bij een kleine fout moet je een back-up maken. Het maken van een back-up kan door op de back-ups pagina op ‘create backup’ te klikken. Zodra de back-up is gemaakt kun je door naar de volgende stap.

Stap 3: versie installeren met de version installer

Staat de versie die jij op de server wil downloaden niet tussen de version installer opties of heb je geen toegang tot de version installer, sla deze stap dan over.

Wij hebben met een version installer het installeren van een andere Minecraft versie zo makkelijk mogelijk proberen te maken. In de version installer staan de meest gebruikt Minecraft versies. Kijk daarom altijd eerst of de gewenste Minecraft versie bij ons in de version installer staat. Om dit te doen, ga naar ‘versions’ op ons beheerpaneel, kijk vervolgens of de versie die jij wil er tussen staat, staat hij ertussen? Top. Klik bij die versie op ‘confirm’ en vervolgens op de groene ‘install’ knop.

De versie is geïnstalleerd; je bent nu klaar, de andere stappen zijn voor de versies die niet op de version installer staan of voor de mensen die geen toegang hebben tot onze version installer.

Stap 4: Minecraft versie downloaden

Als je geen toegang hebt tot onze version manager of als de versie die jij op je Minecraft server wil downloaden niet in de version manager staat, dan zul je de versie eerst moeten downloaden. Het downloaden van Minecraft versies kan van verschillende sites zoals van Papermc en Getbukkit.

Kies de Minecraft versie die jij wil en download hem vervolgens op jouw computer – als je een Minecraft versie van een andere website download dan van de bovenstaande gelinkte websites, zorg er dan voor dat het een vertrouwde website is, een Google search is vaak al afdoende om erachter te komen of een website vertrouwd is, twijfel je? Download de versie dan niet van de betreffende website.

Stap 5: Minecraft versie op de server installeren

Nu je de gewenste Minecraft versie op je computer hebt staan kun je hem op je server gaan installeren. Controleer eerst of de server nog steeds uit staat, ga vervolgens naar ‘files’. Verwijder in ‘files’, het server.jar bestand – meestal is het handig om naast het server.jar bestand ook alle andere bestanden te verwijderen die je niet nodig hebt, dit is echter niet verplicht, zoals je in onderstaande afbeelding kan zien heb ik ervoor gekozen om enkele bestanden te behouden, zoals bijvoorbeeld de wereld bestanden.

Vervolgens kun je de versie op de server uploaden. Klik bij ‘files’ op upload en selecteer vervolgens het bestand van de versie die jij op je Minecraft server wil downloaden, druk vervolgens op ‘ok’.

Als het bestand nog niet als naam ‘server.jar’ heeft, verander het dan naar ‘server.jar’ – hierdoor kan de server het bestand herkennen en weet hij waar het voor is. Om de naam van het bestand aan te passen klik op de drie bolletjes rechts van het bestand en klik op ‘rename’, vul vervolgens ‘server.jar’ in en druk op ‘rename’.

Als het bestand de juiste naam heeft kun je de server opnieuw aanzetten, doe dit door op ‘start’ te klikken op de consolepagina. Je Minecraft versie is op de server geïnstalleerd.

Gefeliciteerd, je hebt de Minecraft versie succesvol aangepast op jouw server.