Kennisbank » Spawnpunt-instellen

Hoe stel ik een spawn punt in op mijn Minecraft server?

In deze tutorial lees je hoe je de vaste spawn locatie van je Minecraft server aanpast.

Het instellen van een vast spawnpunt zorgt ervoor dat spelers steeds op dezelfde plek spawnen als zij dood gaan. Houd er wel rekening mee dat als spelers met een bed een nieuwe spawnlocatie hebben gemaakt zij daar blijven spawnen totdat het bed wordt gesloopt of als zij met een ander bed weer een nieuwe spawnplek hebben gecreëerd. Het instellen van een vaste spawn kan zowel voor de hele server als voor één enkele speler, in deze tutorial legen we beide opties uit.

Let op: om deze tutorial te volgen heb je op-rechten nodig op de Minecraft server, lees hier hoe je de op-status instelt.

Spawnpunt voor de hele server instellen

Zet je Minecraft server aan als die nog niet aanstaan. Join vervolgens je Minecraft server en ga met je Minecraft poppetje naar de plek waar jij de spawnplek wil hebben, voer vervolgens de command ‘/setworldspawn’ uit in de Minecraft chat. De spawnlocatie is nu ingesteld voor de gehele server op de plek waar je nu staat.

Je zou er ook voor kunnen kiezen om deze command in de console of op een willekeurige plek op je Minecraft server uit te voeren – je hebt hiervoor wel de coördinaten nodig van de plek waar de spawn moet komen. De command die je hiervoor kan gebruiken is ‘/setworldspawn <coördinaten>’, voor de coördinaten vul je de coördinaten in van de plek waar de spawn moet komen te staan, voorbeeld: ‘/setworldspawn 0 70 120’. Als je de command in de console uitvoert, laat de ‘/’ voor de command weg.

Spawnlocatie voor één speler instellen

Zorg dat je Minecraft server aanstaat. Ga vervolgens op je Minecraft server zitten en ga naar de locatie waar he spawnpunt moet worden gezet. Typ ‘/spawnpoint <gebruikersnaam>’, voor de gebruikersnaam de in-game naam van de speler waarvan het spawnpunt moet worden verandert, voorbeeld: ‘/spawnpoint Steve’. De spawnlocatie is nu ingesteld op de plek waar jij nu staat.

Het command kan ook via de console of op een andere plek dan de nieuwe spawnlocatie uitgevoerd kunnen worden. Zoek hiervoor de coördinaten op van de nieuwe spawnlocatie en gebruik de volgende command om de spawn in te stellen: ‘/spawnpoint <gebruikersnaam> <coördinaten>, voor gebruikersnaam de speler naam van de speler die de nieuwe spawnplek moet krijgen, voor coördinaten de coördinaten van die plek van de nieuwe spawnlocatie, voorbeeld: ‘/spawnpoint Steve 0 70 120’. Wil je de command in de console uitvoeren? Laat dan de ‘/’voor de command weg.

Commando Beschrijving
/setworldspawn Zet de spawnlocatie voor de gehele server op de plek waar je op dat moment staat – kan alleen op de Minecraft server worden uitgevoerd.
/setworldspawn <coördinaten> * Zet de spawnplek voor de gehele server op de plek van de coördinaten.
/setworldspawn <naam> * Verandert de spawnlocatie van de opgegeven speler naar de plek waar je op dat moment staat – kan alleen op de Minecraft server worden uitgevoerd.
/spawnpoint <naam> <coördinaten> * Verandert het spawnpunt van de opgegeven speler naar de plek van de coördinaten.

*Voor <coördinaten> de coördinaten van de nieuwe spawnlocatie, voorbeeld: ‘14 5 344’.

*Voor <naam> de gebruikersnaam van de speler die een nieuw spawnpunt moet krijgen.

Als je de commands in de console uitvoert laat dan de ‘/’ weg voor de command.