Kennisbank » Pterodactyl-features

De extra features van ons Pterodactyl paneel

In dit artikel worden alle extra features van ons Minecraft hosting paneel opgesomd en worden deze kenmerken uitgelegd.

Het beheren van een Minecraft server mag niet lastig zijn, wij maken daarom gebruik van een divers maar toch simplistisch beheerpaneel. Ons paneel is gebouwd op het bekende Pterodactyl framework – dit is een bekend en veel gebruikt beheerpaneel in de hosting wereld – hier zijn wij echter niet gestopt; wij hebben dit paneel verder geoptimaliseerd, zo hebben wij vele features toegevoegd. In dit artikel behandelen wij alle extra hulpprogramma’s op ons paneel zodat jij een echte serverbeheer pro wordt.

Onze diensten en daarmee ook ons beheerpaneel zijn altijd in ontwikkeling, wij proberen de best mogelijke ervaring te leveren, mocht je nou een goede suggesties hebben om ons paneel te verbeteren, laat het ons weten via een web- of Discord ticket.

De volgende features worden behandeld:

Subdomeinen
Back-ups
Schedules
Version manager
Plugin installer
Database

Subdomeinen

Een subdomein is een domein dat een variatie kent op de standaard domein. Wij gebruiken het metishosting.nl domein, ieder die bij ons een server aanmaakt – en geen gebruik maakt van een eigen domeinnaam – gebruikt dit domein met een poortnummer om connectie te maken met zijn server. Als je dit domein een beetje eigen wil maken kun je gebruik maken van subdomeinen. Een voorbeeld van een subdomein is: Pvpserver.metishosting.nl, in dit voorbeeld is Pvpserver het stukje dat je toegevoegd hebt. Bij een subdomein blijft het hoofddomein (metishosting.nl) dus altijd staan, indien je gebruik wil maken van een andere domeinnaam, dan dien je dit zelf aan te schaffen. Hoe je een eigen subdomein aanpast en aanmaakt kun je hier lezen.

Back-ups

Met back-ups kun je jouw progressie opslaan. Een back-up is een mapje met alle informatie van je server tot het moment dat je de back-up hebt gemaakt. Met een back-up kun je dus bij foutjes of om andere redenen de map terugzetten naar het moment dat je de back-up hebt gemaakt. Je kunt maximaal één back-up per server maken; deze back-up staat dan bij ons op de server. Als je een nieuwe back-up wil maken moet je eerst de oude back-up verwijderen van de server, als je dit hebt gedaan kun je de nieuwe back-up maken. Tip: als je de back-up op je eigen computer download kun je oneindig veel back-ups maken, wij stellen enkel een limiet in voor het maximaal aantal back-ups op onze server – dit zodat de opslag niet vol raakt.

Schedules

Schedules biedt de mogelijkheid automatische acties in te plannen, zo kun je de server periodiek herstarten, automatisch een back-up maken, of iets geheel anders. Bij het instellen van een schedule geef je aan wat de actie is en wanneer hij plaatsvindt, als je dit eenmaal hebt ingesteld heb je er geen omkijken meer naar.

Version manager

Met de version manager kun je gemakkelijk de versie van jouw Minecraft server aanpassen. Je kunt de server hiermee gemakkelijk vastzetten op de versie die jij graag wilt, het kost echter vervolgens geen enkele moeite om de versie van de server weer aan te passen, houd er wel rekening mee dat de overal in de wereld waar jij al geweest bent – de stukken land die ingeladen zijn – in de oude versie blijven, alle blokken, mobs, etc. Ook moet je rekening houden dat je de server niet naar een oudere versie kan zetten, dit beschadigt vaak de wereld of creëert andere bugs, mocht je de wereld toch terug willen zetten naar een oudere versie zorg er dan voor dat er een recente back-up is gemaakt.

Plugin installer

Download gemakkelijk plugins van de Spigot pagina met onze plugin installer, dit betekent niet dat je plugins die niet op de Spigot site staan niet kunt downloaden, het downloaden van Spigot plugins gaat bij ons alleen een stuk gemakkelijker via de plugin installer. Met de plugin installer sla je in feiten een stap over - namelijk die van de plugin op je eigen computer downloaden om hem vervolgens op de server installeren. Met de plugin installer zoek je naar de Spigot plugin die jij wil downloaden, vervolgens klik je op downloaden, de plugin installer doet de rest. Voor een stap-voor-stap uitleg over het gebruik van de plugin installer of hoe je plugins die niet van Spigot zijn moet downloaden klik hier.

Subusers

Met subusers kun je extra gebruikers toevoegen die toegang krijgen tot je serverbeheer paneel. Je kunt deze gebruikers zowel beperkt als volledige toegang geven tot je server, dus bijvoorbeeld alleen om de server aan- en uit te zetten. Voor een volledige lijst van verschillende permissies die je een subuser kan geven of voor een uitleg over het instellen van subusers klik hier.

Modpack installer

Met onze ingebouwde modpack installer kun jij met een paar drukken op de knop gemakkelijk een modpack op je Minecraft server installeren. De mod installer werkt hetzelfde als onze plugin installer; alles wat je hoeft te doen is ervoor zorgen dat je de juiste Minecraft server versie op de server hebt staan – vaak is dit Minecraft Forge – vervolgens kun je in het ‘mods’ menu uit een ruime keuze van mods kiezen die jij op je server kan installeren. Als de mod niet in de modinstaller staat maak even een web- of Discord ticket aan, dan voegen wij hem voor je toe.

Player manager

Bekijk met onze player manager in één oogopslag wie op jouw server spelen; de personen en ip’s die gebanned zijn; iedereen die op de whitelist staat; de mensen die op-status hebben. Dit maakt het beheren van jouw Minecraft server nog makkelijker, geen gezeur met opzoeken van spelergegevens, alles staat gewoon makkelijk op een overzichtelijk dashboard.