Kennisbank » Plugin-verwijderen

Hoe verwijder ik Minecraft plugins van mijn server?

In deze tutorial lees je hoe je plugins van je Minecraft server de-installeert.

Het willen verwijderen van Minecraft plugins van je server kan om verschillende redenen, zo kan het zo zijn dat de plugin lagg veroorzaakt, of misschien werkt de plugin toch anders dan je had verwacht. Het verwijderen van Minecraft plugins kan op twee verschillende manieren: via de plugin installer of handmatig via de pluginsmap. Het de-installeren van de plugin via de plugin-installer kan alleen als de plugin ook met de plugin-installer is geïnstalleerd. In deze tutorial worden beide manieren uitgelegd.

Als je wil weten hoe je een Minecraft plugin op je server installeert – lees dan deze tutorial.

Plugin verwijderen via de plugin-installer

Let op: Het verwijderen van een plugin met de plugin-installer kan alleen als de plugin ook gedownload en geïnstalleerd is via de plugin-installer; als je de plugin niet via de plugin-installer hebt geïnstalleerd kijk dan bij ‘Handmatig de plugin verwijderen’ onder deze tutorial om te lezen hoe je hem verwijderd.

Stap 1: inloggen en server uitzetten

Log in op het beheerpaneel van de Minecraft server waarop jij de Minecraft plugin op wil verwijderen. Zet de server vervolgens uit door op de stopknop te drukken op de consolepagina van de server.

Stap 2: plugin opzoeken in de plugin-installer

Zodra je de server uit hebt gezet, ga naar de plugin-installer door op het kopje ‘plugins’ te drukken. Zoek vervolgens de plugin op die jij van je Minecraft server wil verwijderen – je kan hierbij gebruik maken van de zoekbalk bovenaan de pagina.

Als je de plugin gevonden hebt die je wil verwijderen, klik bij deze plugin op de rode ‘uninstall’ knop.

De plugin is nu van je server verwijderd met behulp van de plugin-installer.

Handmatig de plugin verwijderen

Stap 1: back-up maken en server uitzetten

Als je op het beheerpaneel zit van de Minecraft server. Maak allereerst een back-up voor het geval dat er iets mis gaat – een back-up maken is altijd een goed idee als je aanpassingen gaat maken aan de bestanden van je server, lees hier hoe je een back-up maakt van je server. Als de back-up voltooid is – en je hem dus ook op de back-up pagina tussen de back-ups ziet staan – zet de server uit.

Stap 2: plugin opzoeken en verwijderen

Zodra de server uitstaat, ga naar ‘files’en vervolgens naar ‘plugins’. Zoek in deze plugin-folder naar de plugin die jij wil verwijderen; klik op de drie bolletjes rechts naast de plugin die jij wil verwijderen en klik vervolgens op ‘delete’.

Je krijgt nu een pop-up met de vraag of je zeker weet dat je het bestand wil verwijderen, klik op ‘Yes, delete file’.

De plugin is nu verwijderd.

Stap 3: overige plugin bestanden verwijderen

Sommige plugins maken extra bestanden aan naast het hoofdbestand (.jar-bestand) in de ‘plugins’ folder, het is echter niet nodig om deze te verwijderen als je het hoofdbestand uit de ‘plugins’ map hebt verwijderd – dit heb je al in de bovenstaande stap gedaan. Het verwijderen van de overige plugin bestanden heeft alleen nut als je wat meer overzicht wil krijgen in je server bestanden of als je wat server opslag vrij wil maken.

Om de overige plugin bestanden te verwijderen, ga naar ‘files’ en zoek naar de folder met de naam van de plugin waarvan jij het .jar-bestand al hebt verwijderd. Verwijder vervolgens de gehele folder op dezelfde manier als dat je de hoofdplugin hebt verwijderd. Als je de folder hebt verwijderd ben je helemaal klaar en heb je de plugin handmatig verwijderd.