Kennisbank » Op-geven

Hoe geef ik iemand op-status op mijn Minecraft server?

In deze tutorial leer je hoe je iemand server operator maakt en hoe je de op-status van iemand verwijderd.

Standaard heeft alleen de eigenaar van de Minecraft server operatorstatus, soms is het echter handig als anderen ook op-status hebben. Het geven van operatorstatus aan andere spelers of het weghalen van operatorstatus kan op verschillende manieren, in deze tutorial leggen we uit hoe je dit doet via de console en via de Minecraft chat.

Als je iemand op-status hebt gegeven, dan kan deze persoon alle Minecraft server commands uitvoeren – hij kan dus ook andere spelers Op-status geven of van hen weghalen. Voor een volledige lijst van alle Minecraft server commands, lees dit artikel op Minecraft fandom.

Let op: Geef alleen op-status aan personen die jij volledig vertrouwd, twijfel je? Geef die persoon dan geen op-status.

Minecraft server op-status geven

Het geven van op-status kan met de command: /op <naam> , voor ‘naam’ de in-game naam van de persoon die op-status moet krijgen. Als je de command uitvoert via de Minecraft chatbox, gebruik een ‘/’ voor de command, voorbeeld: ‘/op Steve’. Als je de command uitvoert via de console laat de ‘/’ weg, voorbeeld: ‘op Steve’.

Minecraft server op-status verwijderen

Als je de op-status van een speler weg wil halen gebruik de command: /deop <naam> , voor de ‘naam’ de in-game naam van de speler van wie jij de op-status weg wil halen. Als je de op-status via de console wil verwijderen, laat de ‘/’ weg, voorbeeld: ‘deop Steve’. Als je de command via de Minecraft server chatbox uit wil voeren, gebruik dan een ‘/’ voor de command, voorbeeld: ‘/deop Steve’.

Lijst van iedereen die op-status heeft op de server

Als je een lijst wil zien van iedereen die op-status heeft op jouw server, dan kan dat op verschillende manieren. De makkelijkste manier is door in de Minecraft chatbox ‘/deop’ te typen en vervolgens steeds op de tab-knop op je toetsenbord te klikken, je zult dan steeds een voorgestelde naam te zien krijgen, blijf op tab drukken totdat je weer de naam ziet van de eerste persoon die op-status heeft – iedereen die je ziet door op de tab-knop te drukken heeft op-status op je server.

De andere manier is door de Minecraft server ops.json bestand uitlezen. Om dit te doen log in op het beheerpaneel van je Minecraft server. Ga vervolgens naar ‘files’ en dan ‘ops.json’, open dit bestand – je ziet nu een overzicht van iedereen die op-status heeft op jouw Minecraft server.

Alle Minecraft op-status commands

Commando Beschrijving
/op <naam> * Geeft op-status aan de speler
/deop <naam> * Verwijderd de op-status van de speler

*Voor ‘naam’ de in-game naam van de speler die op-status moet krijgen of waarvan de op-status moet worden verwijderd, voorbeeld: /op Steve.