Kennisbank » Motd-instellen

Hoe stel ik de MOTD in op mijn Minecraft server?

In deze tutorial lees je hoe je de beschrijving van je Minecraft server op de multiplayer lijst aanpast.

Voordat spelers je Minecraft server joinen moeten ze eerst via de multiplayer tab op je server klikken; je server heeft op de multiplayer lijst een beschrijving, deze beschrijving is standaard: ‘A Minecraft Server’ – dit bericht kan je aanpassen. Het veranderen van deze beschrijving of zoals het ook wordt genoemd: message of the day (MOTD), geeft jou als servereigenaar de mogelijkheid om spelers, voordat zij de server joinen, kort te vertellen wat voor Minecraft server het is – of een ander bericht die je mogelijk aan je spelers bekend wil maken, zoals: promotie acties, server onderhoud, etc. In deze tutorial lees je hoe je de server beschrijving aanpast en hoe je verschillende kleuren of lettertypen hierin verwerkt – voor zowel de standaard Minecraft server als voor BunegeeCord (proxy) servers.

Stap 1: MOTD maken

Voordat je de beschrijving van je server aanpast is het handig als je eerst het bericht opstelt. Het opstellen van de MOTD kan je zowel handmatig doen als met handige webtools zoals: Mctools - wij raden aan gebruik te maken van de webtool, mocht je het echter handmatig in willen stellen, kijk onderaan deze pagina voor een overzicht van alle kleuren en lettertypen die je in de MOTD kan verwerken.

Maak de MOTD middels de door jouw gekozen manier en kopieer de gehele tekst – dus met de kleurcodes zoals: ‘/u00A7c’ - dit stukje tekst geeft aan wat de kleur of lettertypen van de tekst moet zijn die jij op je server wil zetten als beschrijving.

Stap 2: inloggen en server.properties openen

Als je de MOTD hebt gemaakt en gekopieerd dan kan je hem instellen. Log in op het beheerpaneel van de Minecraft server waarop jij de MOTD wil aanpassen. Ga vervolgens bij ‘files’ naar het bestand genaamd ‘server.properties’ en open dit bestand – als je de MOTD op een BungeeCord server wil zetten, open het ‘cofig.yml’ bestand in plaats van het server.properties bestand.

Stap 3: MOTD instellen

Zodra je het juiste bestand hebt geopend kun je de beschrijving toevoegen. Het toevoegen van de MOTD doe je door in het bestand de regel te zoeken met daarop ‘motd=’ – meestal regel 12. Haal de tekst achter het =-teken weg en verander dit naar de beschrijving die je in stap 1 hebt gemaakt; in het BungeeCord bestand pas je de MOTD per gekoppelde server aan achter ‘motd:’, de stap blijft voor de rest hetzelfde. Sla de nieuwe MOTD vervolgens op door op ‘save content’ te drukken.

Stap 4: server restarten

Als de MOTD nog niet te zien is op de multiplayerlijst, restart de Minecraft server waarvan jij de beschrijving hebt aangepast. Om de server opnieuw op te starten, ga naar de consolepagina en druk op de ‘restart’ knop. Als de server weer opgestart is, dan is de server MOTD aangepast.

Kleur- en lettertypecodes voor Minecraft MOTD

De message of the day (MOTD) van een Minecraft server beschrijving kan verschillende kleuren en lettertypen hebben; in onderstaande tabel is een overzicht van de verschillende kleuren en lettertypen en de daarbij behorende codes.

Het toevoegen van de codes moet op een bepaalde manier, hoe het werkt is als volgt:

• Elke code geldt voor de gehele tekst achter de code totdat er een andere code is die de kleur of lettertype aanpast, dus: ‘A /u00A7cMinecraft server’, geeft ‘Minecraft server’ een kleur, ‘A’ heeft geen kleur, bij ‘/u00A7cA Minecraft /u00a71Server’ heeft ‘A Minecraft’ dezelfde kleur en ‘server’ een andere kleur.
  • De lettertype code moet altijd voor de kleurcode, dus: ‘kleurcode lettertypecode A Minecraft server’.
  • BungeeCord servers maken gebruik van andere kleur- en lettertypecodes, zorg er dus voor dat je de juiste code gebruikt. Als je geen BungeeCord (proxy) server gebruikt, gebruik dan de ‘standaard code’.
Beschrijving Standaard code BungeeCord code
Zwart \u00A70 &0
Donker blauw \u00A71 &1
Donker groen \u00A72 &2
Donker cyaan \u00A73 &3
Donker rood \u00A74 &4
Paars \u00A75 &5
Oranje \u00A76 &6
Licht grijs \u00A77 &7
Donker grijs \u00A78 &8
Blauw \u00A79 &9
Licht groen \u00A7a &a
Licht cyan \u00A7b &b
Licht rood \u00A7c &c
Roze \u00A7d &d
Geel \u00A7e &e
Wit \u00A7f &f
Dikgedrukt \u00A7l &l
Schuingedrukt \u00A7o &o
Onderstreept \u00A7n &n
Doorstreept \u00A7m &m
‘Glitch’ effect \u00A7k &k