Kennisbank » Datapack-instellen

Hoe installeer ik een datapack op mijn Minecraft server?

In deze tutorial lees je hoe je een datapack op je Minecraft server zet.

Sinds de komst van Minecraft 1.13 – 18 juli 2018 – heb jij, als servereigenaar, de mogelijkheid om naast mods en plugins ook uit datapacks te kiezen om extra functionaliteit aan je Minecraft server toe te voegen. Het installeren en downloaden van een datapack is niet lastig, in deze tutorial leer je hoe je een datapack installeert en leggen we ook uit wanneer je misschien beter kan kiezen voor een Minecraft plugin.

Wat is een Minecraft datapack?

Een Minecraft datapack is een bestand die extra data toevoegt aan je Minecraft server, hierdoor kun je extra functionaliteiten toevoegen aan je Minecraft server. Datapacks zijn erg gelimiteerd in wat ze kunnen doen, ook zijn ze vaak niet het best voor de server performance omdat ze niet direct in de server code werken; aangeraden is dus ook om, als mogelijk, altijd te kiezen voor een plugin, een goede vuistregel is om alleen gebruik te maken van datapacks als je alleen een klein beetje data toe wil voegen en erg geen goede plugin is die hetzelfde kan doen – als je wil lezen hoe je een Minecraft plugin op je Minecraft server installeert, lees dan dit artikel.

Datapack installeren

Stap 1: datapack uitzoeken

Om een datapack op je server te kunnen installeren heb je er eerst één nodig, zoek daarom een datapack uit die jij op je server wil installeren, je kan hiervoor sites zoals: Vanilla Tweaks, PlanetMinecraft, GameMode 4 of CurseForge voor gebruiken – als je de datapack van een andere website download zorg er dan voor dat het een vertrouwde website is, vertrouw je het niet? Download de datapack dan niet. Zorg ervoor dat de datapack gemaakt is voor de serverversie van jouw Minecraft server. Download de datapack vervolgens op je computer – dit hoort een .zip-bestand te zijn.

Stap 2: inloggen en server uitzetten

Log in op het beheerpaneel van je Minecraft server en ga naar de server waarop jij de datapack wil downloaden; zet de Minecraft server uit door op de consolepagina op de rode stopknop te drukken.

Stap 3: datapacks folder openen

Als de server uitstaat ga dan bij het kopje ‘files’ naar de wereld folder waarop jij de datapack wil downloaden, meestal genaamd ‘world’, open in de wereld folder vervolgens de folder genaamd ‘datapacks’.

Stap 4: datapack installeren

Eenmaal in de ‘datapacks’ folder aangekomen kun je de datapack gaan uploaden. Druk op ‘upload’ en zoek vervolgens de datapack die je op je server wil installeren. Selecteer de gekozen datapack en druk op ‘open’ om hem op de server te installeren.

Zet de server vervolgens weer aan door op de consolepagina op de groene startknop te drukken. De datapack staat nu op je Minecraft server.

Datapack commands

Een handig overzicht van alle commands die je kunt gebruiken bij het instellen en bedienen van de datapacks op je Minecraft server. Als je de commands via de console uitvoert, laat dan de ‘/’ voor de command weg.

Commando Beschrijving
/datapack disable <naam> * Zet de gekozen datapack uit.
/datapack enable <naam> * Zet de gekozen datapack weer aan.
/datapack list Geeft een lijst van alle datapacks op je Minecraft server.

*Voor <naam> de naam van de datapack die je aan- of uit wil zetten.