Kennisbank » Cronjob-instellen

Hoe stel ik automatische acties in op mijn Minecraft server met Schedules?

In deze tutorial lees je hoe je automatisch handelingen instelt op je Minecraft server met Cron Jobs.

Het gebruiken van Schedules, ook wel Cron Jobs genoemd, geeft je de mogelijkheid om automatisch acties op je Minecraft server uit te voeren. Als je de handeling eenmaal ingesteld hebt voert de Cron Job de actie geheel automatisch uit op de tijd waarop jij hem hebt ingesteld. Er zijn verschillende acties die je kan automatiseren: het sturen van server commands; het herstarten, aan- of uitzetten van de server; het maken van een backup. Je kunt onbeperkt veel Cron Jobs en acties instellen op je server.

Instellen van Cron Jobs

Stap 1: inloggen op het beheerpaneel

Log in op het beheerpaneel van je Minecraft server en ga naar de Minecraft server waarop jij een automatische handeling in wil stellen.

Stap 2: aanmaken van de Cron Job

Ga vervolgens op je Minecraft server beheerpaneel naar ‘schedules’. Klik vervolgens op de knop ‘create schedule’ om een Cron Job aan te maken.

Je krijgt vervolgens een pop-up, in deze pop-up moet je een aantal gegevens invullen; bij ‘schedule name’ vul je de door jouw gekozen naam in voor de schedule in – dit kan alles zijn, het zorgt ervoor dat jij de schedule herkent. Vervolgens kun je de tijd invullen waarop de actie uitgevoerd moet worden – als je niet wil dat de Cron Job automatisch uitgevoerd wordt kun je deze stap overslaan en drukken op ‘schedule enabled’ onderaan de pop-up, dit zorgt ervoor dat de schedule alleen iets doet wanneer jij dat handmatig aangeeft. Het invullen van de tijd kan wat lastig zijn, je kan hiervoor een Cron Job tool gebruiken. Heel simpel uitgelegd werkt het als volgt: je vult steeds per vakje in op welk moment de actie moet worden uitgevoerd, voorbeeld: stel ik wil dat de actie elke zondag om half 3 uur ’s nachts wordt uitgevoerd, ik vul dan bij ‘minute’ 30 in – want het moet om half worden uitgevoerd – ik vul vervolgens bij ‘hour’ 2 in – want het moet om half 3 worden uitgevoerd, 2 + 30 minuten = half 3 – vervolgens moet het enkel op zondag uitgevoerd worden, er wordt 7 bij ‘day of the week’ ingevuld – zondag is de zevende dag van de week. Vul bij alle andere vakjes een * in. Als je alles hebt ingevuld klik op ‘create schedule’ rechtsonderaan de pop-up.

Met */ kun je aangeven dat een actie om de zoveel tijd moet gebeuren, voorbeeld: als je bij ‘hour’ */6 invult, dan wordt de actie iedere 6 uur uitgevoerd. In plaats van om 6 uur in de ochtend.

Om te zien of de Cron Job op het jusite moment wordt uitgevoerd, klik op de net aangemaakte schedule en kijk vervolgens achter ‘next run’ naar de tijd die aangegeven wordt, als deze tijd juist is, is hij goed ingesteld, anders klik op ‘edit’ om de tijd aan te passen.

Stap 3: instellen van de handeling

Als de schedule op het juiste moment staat ingesteld kun je de handelingen gaan toevoegen. Het aanmaken van een actie kan door op ‘new task’ te klikken.

Je krijgt vervolgens een pop-up, kies in deze pop-up onder ‘action’ de actie die jij de Minecraft server automatisch uit wil laten voeren – in dit geval wordt er een command uitvoeren ingesteld. Vul vervolgens bij ‘time offset’ de tijd in seconden in van de tijd tussen het moment dat de Cron Job start en het moment dat de actie uitgevoerd moet worden, in veel gevallen is 1 seconden genoeg maar als je meerdere acties in dezelfde Cron Job zet moet de ene actie de ander niet overlappen – als je de server opnieuw opstart moet de volgende actie niet tijdens het opstarten worden uitgevoerd (dan werkt de volgende actie niet). Bij ‘Payload’ kun je de commands invoeren die je wil automatiseren, als je meerdere commands uit wil voeren zorg dat de commands onder elkaar staan. Klik op ‘create task’ om de actie op te slaan.

Als je vervolgens een extra actie toe wil voegen aan de Cron Job, klik op ‘new task’.

Vervolgens vul je de Cron Job hetzelfde in als de bovenstaande schedule – in dit geval wordt een server restart ingesteld door een ‘power action’ bij ‘action’ in te vullen. Er moet 30 seconden zitten tussen het uitvoeren van de commands en de server restart, dus wordt er 30 ingevuld bij ‘time offset’. Vervolgens vink je bij ‘Payload’ ‘restart the server’ aan om de server te herstarten. Klik als laatst op ‘create task’.

Om te checken of alles goed ingevuld is kun je op ‘run now’ klikken om de schedule direct uit te voeren ongeacht de tijd.

Gefeliciteerd, de Cron Job is nu ingesteld op je Minecraft server.