Kennisbank » Commandblocks-gebruiken

Hoe stel ik commandblocks in op mijn Minecraft server?

In deze tutorial lees je hoe je Minecraft commandblocks aanzet op je server en hoe je ze gebruikt.

Minecraft commandblocks, je hebt er vast al wel eens van gehoord, maar waar gebruik je het eigenlijk voor; commandblocks zijn blokken waarop vooraf ingevoerde server commands uitgevoerd kunnen worden. Commandblocks worden vaak gebruikt voor het maken van adventure maps, dit omdat spelers zonder op-rechten met een druk op de knop bepaalde server commands uit kunnen voeren, hierdoor heb jij als adventure map bouwer de mogelijkheid om bijvoorbeeld een speler bepaalde spullen te geven of ze te teleporteren naar een andere plek – commandblocks worden voor nog vele andere doeleinde gebruikt. In deze tutorial leer je hoe je het gebruik van commandblocks inschakelt op je server, hoe je ze gebruikt en welke commands niet uitgevoerd kunnen worden op de commandblocks.

Let op: om commandblocks te gebruiken heb je op zijn minst op-rechten nodig – lees dit artikel over het geven van op-status.

Commandblocks aanzetten

Stap 1: Inloggen en server uitzetten

Log in op het beheerpaneel van jouw Minecraft server. Schakel de server vervolgens uit door op de stopknop te drukken op de consolepagina.

Stap 2: server.properties openen

Als de server uitstaat, ga naar ‘files’ en vervolgens naar het ‘server.properties’, open dit bestand.

Stap 3: commandblocks aanzetten

Zodra he server.properties bestand geopend is, zoek de regel met daarop ‘enable-command-block=’ – vaak regel 7. Verander achter het =-teken ‘false’ naar ‘true’. Sla de aanpassing vervolgens op door op ‘save content’ te drukken.

Stap 4: server aanzetten en commandblock krijgen

Zet de server vervolgens weer aan door op de groene knop te drukken op de consolepagina. Je kunt nu gebruik maken van commandblocks op je server.

Hoe krijg ik een Minecraft commandblock?

Als de server het gebruik van commandblocks toestaat – dit heb je middels bovenstaande stap ingesteld - gebruik de ‘/give <naam> minecraft:command_block’ command voor het krijgen van het blok – voor <naam> de gebruikersnaam van de speler die de commandblock moet krijgen. Als je deze command via de console uitvoert, laat de ‘/’ voor de command weg.

Hoe gebruik ik Minecraft commandblocks?

Zodra je een commandblock hebt kun je hem gaan instellen en gebruiken. Om gebruik te maken van het blok, zorg ervoor dat je op-rechten hebt en in creative-mode zit – de volgende command kun je gebruiken voor creative-mode: ‘/gamemode creative’.

Plaats de commandblok op de plek waar jij hem wil hebben staan, open de interface door met de rechter muisknop op het blok te drukken. Je krijgt nu de volgende velden te zien waar je dingen in aan kan passen: ‘console command’, ‘impulse’, ‘unconditional’, ‘needs redstone’ en ‘o’. Wat je met deze knoppen en invoervelden kan wordt hieronder uitgelegd, we beginnen van rechts naar links, beginnend met ‘console commands’.

Console commands

In dit veld kun je alle commands invoeren die jij door de commandblok wil laten uitvoeren – let er wel op dat sommige commands niet werken vanwege veiligheidsreden, kijk onderaan dit artikel om te zien van welke commands je geen gebruik kan maken.

De commands werken net zoals je normaal gesprokken commands zou gebruiken, alleen zet je er nu geen ‘/’ voor. Zodra het blok wordt aangezet worden alle commands in dit veld uitgevoerd. Als je niet wil dat alle commands direct uitgevoerd worden bij activatie, kijk even bij het kopje ‘redstone’ of ‘commandblocks linken’.

Verschillende commandblocks

Er zijn drie verschillende commandblocks; alle commandblocks hebben een eigen doel. De drie blokken zijn: ‘impulse’, ‘repeat’ en ‘chain’.

Impulse commandblock: voert de commands uit elke keer dat hij aangezet wordt.
Repeat commandblocks: voert de commands elke gametick uit als ze aanstaan.
Chain commandblocks: geeft de mogelijkheid om meerdere commandblocks achterelkaar te zetten.

Commandblock conditie

Hier zijn twee verschillende mogelijkheden: ‘unconditional’ en ‘conditional’. Met de ‘unconditional’ optie geef je aan dat het niet uitmaakt of de voorgaande commandblock zijn commands succesvol heeft uitgevoerd of niet – als de commandblock ervoor de speler naar een bepaalde locatie had moeten teleporteren, maar dit niet is gebeurd, voert de commandblock erna nog steeds zijn command uit, met bijvoorbeeld: ‘say Welkom in level 2!’. Als je de ‘conditional’ optie aanklikt, gebeurd dit niet, de commandblock zal zijn command dan niet uitvoeren.

Redstone

Commandblocks kunnen op verschillende manieren worden geactiveerd, een manier daarvan is redstone. Bij het kopje redstone kan je kiezen of de commandblock zijn commands uit moet voeren als hij wordt aangezet via redstone; de andere optie is ‘always active’ met deze optie staat de commandblock altijd aan.

Commandblock geschiedenis

Het laatste wat je kan aanpassen in de commandblock interface is het kunnen inzien van de geschiedenis. Als de kleine knop op ‘O’ staat worden de voorgaande commands opgeslagen in de commandblock, als de knop op ‘X’ staat wordt dit niet opgeslagen.

Commandblocks linken

Zoals hierboven al gemeld kun je commandblocks ook achterelkaar zetten waardoor je een soort ketting van commandblocks kan vormen. Bij het maken van een keten van commandblocks, houd er dan rekening mee dat het pijltje op de commandblock naar het volgende block wijst, ook moet je de chain-commandblock gebruiken voor de tweede tot de laatste block.

Commands die niet met de commandblock kunnen worden uitgevoerd

Niet alle commands kunnen met commandblocks worden uitgevoerd, dit vanwege veiligheidsreden, mocht je iets met de onderstaande commands willen doen gebruik daar dan een plugin, mod of datapack voor.

Verboden commands: /op, /deop, /ban, /ban-ip, /pardon, /pardon-ip, /banlist, /kick, /save-all, /save-off, /publish, /debug

Commandblocks zijn één van de lastigere dingen die je kan gebruiken op je Minecraft server, voor meer informatie over het gebruik van Minecraft commandblocks, lees dit artikel van Minecraft Fandom.