Kennisbank » Backup-instellen

Hoe maak ik een backup van mijn Minecraft server?

In deze tutorial leer je hoe je een (automatische) backup maakt van jouw Minecraft server en hoe je de backup herstelt.

Het maken van een backup van je Minecraft server is altijd een goed idee; met een backup kun je bij fouten of om andere redenen je server terugzetten naar het moment dat je de backup hebt gemaakt. Een backup biedt ook de mogelijkheid om gemakkelijk de Minecraft server over te zetten naar een andere server. In deze handleiding leggen we uit hoe je een backup maakt, gebruikt en herstelt.

Backup maken van de Minecraft server

Stap 1: inloggen op het paneel

Log in op het beheerpaneel van je server en klik op de server waarvan jij een back-up wil maken.

Stap 2: back-up aanmaken

Als je op het beheerpaneel zit van je Minecraft server, ga naar het kopje ‘backups’ en klik vervolgens op ‘create backup’.

Je krijgt nu een pop-up melding, in deze melding moet je een aantal gegevens invullen. Bij ‘backup name’ vul de naam van de backup in – hier herken je de backup aan, aangeraden is om hier de exacte datum in te vullen. Bij ‘ignored files & directories’ vul je de naam of namen in van de bestanden waarvan je geen backup wil maken – als je van alles een backup wil maken, vul hier dan niks in – zorg dat de naam van de bestanden goed gespeld zijn en dat je ze onder elkaar zet. Onderaan de pop-up kun je ‘locked’ aanvinken, hiermee stel je in dat de backup niet automatisch verwijderd kan worden bij het aanmaken van een nieuwe backup. Klik als laatst op ‘start backup’ om de backup aan te maken.

Stap 3: backup downloaden op je computer

De backup is nu gemaakt, de backup staat nu op de server opgeslagen. Mocht je de backup op je computer wil downloaden, klik op de drie bolletjes rechts van de backup en klik op ‘dowload’. Als je dit gedaan hebt krijg je een browser pop-up en wordt de backup op jouw computer gedownload.

Automatische backup maken van de server

Een automatische backup stel je één keer in, daarna wordt de backup steeds volledig automatisch voor jou gemaakt. Het instellen van een automatische backup kost vaak wat meer tijd, maar daarna heb je er geen omkijken meer naar.

Stap 1:  inloggen en Minecraft server selecteren

Ga op het beheerpaneel naar de Minecraft server waar jij een automatische backup op in wil stellen.

Stap 2: schedule aanmaken

Op het beheerpaneel ga je naar het kopke ‘schedules’ en klik hier vervolgens op ‘create schedule’. Je krijgt een pop-up te zien. In deze pop-up moet je een aantal gegevens instellen over wanneer de handeling uitgevoerd moet worden. Kort gezegd vul je bij ‘schedule name’ de naam in van de handeling – zo is hij voor jou herkenbaar. Daaronder vul je de tijd in wanneer de actie moet worden uitgevoerd. Het invullen van een schedule kan wat lastig zijn, wij hebben hierom een apart artikel hierover geschreven, mocht je nog niet helemaal snappen hoe je dit goed invult, lees dan dit artikel over het instellen van Cron Jobs.
In de onderstaande afbeelding wordt de Schedule om de 2 dagen om 5 uur ’s nachts uitgevoerd.

Stap 3: automatische back-up handeling instellen

Als je het moment van de backup in hebt gesteld, dan kun je de backup handeling in gaan stellen. Om deze handeling in te stellen klik op ‘New task’. Je krijgt weer een pop-up te zien; klik bij ‘power action’ op ‘create backup’, zet bij ‘time offset’ 1 neer. Bij ‘ignored files’ kun je net als bij de handmatige backup aangeven van welke bestanden je geen backup wil maken, zorg hierbij ervoor dat alle bestanden waarvan je geen backup wil maken goed zijn geschreven en dat de bestanden onder elkaar staan. Klik vervolgens op ‘create task’.

De automatische backup is nu ingesteld, houd er rekening mee dat er vaak een maximaal aantal backups per server gemaakt kan worden, hierdoor wordt de oudste backup steeds verwijderd. Mocht je ook de oudere backups willen behouden zorg er dan voor dat je ze op tijd op je computer download.

Minecraft server back-up herstellen

Als je de Minecraft server wil herstellen naar een van je backups, dan kun je dit gemakkelijk doen door bij het kopje ‘backups’ op de drie bolletjes rechts van de backup te drukken waarnaar jij je Minecraft server wil herstellen, klik vervolgens op ‘restore’.

Je krijgt vervolgens een pop-up met de vraag of jij zeker weet dat je de server wil herstellen naar die backup. Vink in deze pop-up vervolgens ‘remove all files and folders of this server before restoring this backup’, dit zorgt ervoor dat je huidige server bestanden worden verwijderd en alleen de backup folders te zien zijn bij de server bestanden, als je dit niet aanvinkt staan zowel de huidige server bestanden als de backup server bestanden door elkaar in ‘files’ pagina van je server.

Gefeliciteerd, je bent aan het einde gekomen van dit artikel over het gebruiken van backups op je Minecraft server.